Nelis Verhoeven

nelis-verhoevenSamenwonend met 4 fantastische honden. Gespecialiseerd in afwijkend gedrag, veroorzaakt door Borderline Hypothyreoïdie.

Ik noem mij niet gedragstherapeut, maar gedragsdeskundige. Gedragstherapie impliceert dat er sprake is van een psychische afwijking. Meestal is echter het afwijkend gedrag vanuit het oogpunt van de hond volledig normaal, en is ontstaan doordat de omgeving niet begrijpt wat de aanleiding is van het gedrag en daar niet adequaat op reageert.

Op een natuurlijke manier probeer ik het ongewenste gedrag samen met de baasjes om te buigen naar gewenst gedrag. Teleurstellend vindt ik dat in Nederland nog steeds veel instructeurs en gedragstherapeuten zichzelf en de gebruikte trainingsmethodes hondvriendelijk noemen, maar in de praktijk gebruik maken van allerlei hulpmiddelen zoals stroombanden, halti’s, gentle leaders, slipkettingen, prikbanden etc.

Tijdens mijn opleidingen ben ik met veel methodes en zienswijzen in aanraking gekomen en heb gekozen voor een benadering van observeren, in gesprek gaan met zowel het baasje als de hond, gewenst gedrag belonen, ongewenst gedrag negeren, of indien dit niet mogelijk is ombuigen tot gewenst gedrag.

In de praktijk betekent dit dat 80% van mijn inspanningen de mensen binnen het gezin betreft. In de meeste gevallen zijn zij degene die hun leefregels en zienswijze dienen te veranderen, de hond zal in de meeste gevallen zijn gedrag daarop aanpassen.

Mijn grote voorbeeld is Turid Rugaas, een autoriteit op het gebied van lichaamstaal en training van honden. De naam Calming Signs is een eerbetoon aan Turid die de kalmerende signalen van honden wereldwijd bekend heeft gemaakt.

Ook het volgen van opleidingen, workshops of seminars bij Gerd Köhler, Winkie Spiers, Anne Lill Kvam en andere top trainers zijn van grote invloed geweest op mijn huidige werk- en denkwijze.

nelis@calmingsigns.nl
31 (0)6 22 75 52 14