Sinterklaas Kapoentje………

Turid Rugaas

Dogsymposium Holland

Afgelopen weekend heeft voor de eerste keer het dogsymposium Holland plaatsgevonden. Twee dagen gevuld met interessante onderwerpen en gepresenteerd door 5 topsprekers die allemaal autoriteit op het vakgebied honden zijn. De deelnemers gingen na volgestopt te zijn met nieuwe ontwikkelingen enthousiast naar huis.

Het volledige verslag van Dogsymposium Holland 2017 vindt u op www.dogsymposium.nl

Volgend jaar erbij zijn? Blokkeer dan 3 en 4 november 2018 in uw agenda.

,

Lezing door Ellen Versteegen op dinsdag 06 februari 2018

Op dinsdag 06 februari 2018 neemt Ellen Versteegen u weer mee in de fascinerende wereld van de lichaamstaal van honden.

Onderwerp: de lichaamstaal van onze hond. Lees meer

Dominantie, rangorde, alpha en roedelverhoudingen: Zin of onzin?

Dominantie, rangorde, alpha en roedelverhoudingen: Zin of onzin?

Dagelijks hoor ik van hondeneigenaren, of lees ik op hondenforums en andere media; mijn hond of die hond is dominant. Hij vecht met andere honden, valt uit naar mensen, jaagt achter fietsers en joggers, is agressief naar de eigenaar, luistert niet naar de eigenaar, vindt bezoek niet leuk, hij rijdt op mij of op mijn kinderen, etc. .

Dominantie wordt bijna altijd gebruikt als omschrijving van gedrag wat door ons als negatief wordt ervaren. Ook kreten als; De hond moet ons zien als roedelleider, wij zijn de Alpha, wij moeten ver boven onze hond staan, wij moeten als eerste eten, wij moeten als eerste naar buiten gaan, als je hond niet luistert moet je hem op zijn rug leggen hoor je dagelijks.

Lees meer

Pit Bull Blues by John Shipe

Schildklier en gedrag

Schildklier en gedrag
Gedurende mijn opleiding TR IDTE werden door Turid Rugaas regelmatig boektitels en onderzoeken geadviseerd om te bestuderen. Een daarvan was het boek The Canine Thyroid Epidemic van Jean Dodds, een Amerikaanse dierenarts en wetenschapper. Bij het lezen van dit boek ben ik mij gaan realiseren dat veel onverklaarbare ongewenste gedragingen van honden die ik tegen ben gekomen tijdens mijn werk als trainer en behaviourist voort zouden kunnen komen uit een vrij onbekende schildklier aandoening; de subklinische of borderline hypothyroidie. Ik begon steeds meer geïnteresseerd te raken en besloot bij een aantal dierenartsen die ik kende, na te vragen in hoeverre zij op de hoogte waren van deze aandoening. Tot mijn verbazing kende geen enkele dierenarts deze variant. Alle ondervraagde dierenartsen gingen er van uit dat alleen het meten van T4 waarden voldoende was om tot een diagnose van hypothyroidie te komen, en dat de klinische signalen altijd lethargie, gewichtstoename en huidproblemen zijn. Dit heeft mij doen besluiten om dit onderwerp tot mijn eindopdracht te maken. Nog een boek gelezen, Schilddrüse und Verhalten van Beate Zimmermann en het doorspitten van honderden, voornamelijk Amerikaanse pagina’s met onderzoeken resulteerde in een dossier van bijna 20 cm dikte. Ik heb geprobeerd de informatie te reduceren tot een hanteerbaar en leesbaar formaat om ook onder geïnteresseerde dierenartsen te verspreiden…

Schilklier en afwijkend gedrag bij honden (1 MB)Download hier het volledige verslag
Eindopdracht voor de opleiding TR IDTE December 2011

© 2011 Nelis Verhoeven
Indien u dit artikel wenst te gebruiken voor informatieve doeleinden neem dan even contact met ons op. Na toestemming kunt u het artikel hieronder downloaden. Wijzigingen aanbrengen in het artikel is niet toegestaan.

Brain Games door Agnes Prins

Brain Games door Agnes Prins
Tijdens de internationale hondentrainers opleiding hebben wij regelmatig allerlei neus, denk en verreikende spelletjes gedaan. Hier wilde ik meer mee doen. Tijdens de opleiding maar ook daar buiten bij mijn eigen honden en die van klanten zag ik dat deze activiteiten veel plezier gaven en meer…

 

Home made Nose & Brain games for dogs (1 MB)Download hier het boekje
Eindproject voor TR IDTE.

Goed leiderschap, door Raili Halme

Goed leiderschap, door Raili Halme
De traditionele benadering van leiderschap
Als we het hebben over leiderschap binnen de hondenwereld, komen onze inzichten traditiegetrouw vanuit observaties van gedrag dat wordt vertoond door wolven die in gevangenschap leven. Dergelijk leiderschap gaat ervan uit dat een hond een leider moet hebben, of een baas. Ons wordt verteld dat we moeten verzekeren dat een hond binnen een mensenfamilie geen gelegenheid krijgt om de rol van leider aan te nemen. Bij dit type leiderschap horen onderwerping, intimidatie, diverse vormen van straf en een breed spectrum van leiderschapsproblemen die zullen moeten worden opgelost.

fullfilling