Puppy’s
Puppy’s beginnen te leren op het moment dat ze geboren worden. Moeder is in het begin natuurlijk de belangrijkste factor, maar ook de fokker en de leefomgeving leveren een belangrijke bijdrage tijdens de eerste weken na de geboorte.
En dan komt het spannende moment dat uw puppy in uw gezin komt. In Nederland en de ons omringende landen wordt het als normaal gezien dat de pup met 8 weken afgehaald mag worden bij de fokker. Studies hebben echter aangetoond dat tijdens de 8e week puppies een angstperiode doormaken.
Kunt u zich voorstellen hoe het verlies van moeder, broertjes, zusjes, de aankomst in een vreemde omgeving, het gemis van vertrouwde geuren in combinatie met de angstperiode zijn uitwerking kan hebben op uw nieuwe maatje.
Gelukkig zijn er steeds meer fokkers goed geïnformeerd, en zijn bereid om de pup wat langer bij de moeder te laten. 10 weken is een betere leeftijd om uw puppy in huis te nemen, maar ook 12 weken is geen enkel probleem. Eventueel kunt u natuurlijk kenbaar maken bij uw fokker dat u de meerprijs van het extra voeren wil compenseren.
Wenst u meer informatie over de optimale leeftijd om een pup in huis te nemen, neem gerust contact met ons op. Ook uw fokker mag ons altijd benaderen voor een uitleg over angstperiodes en de verschillende fases van het opgroeien.
Puppy opvoedingscursussen
Onze puppy opvoedingscursussen worden op maat gemaakt. Iedere pup is anders en wij vinden dat de grootste fout die gemaakt wordt op traditionele hondenscholen, het bijeen plaatsen is van grote groepen pups die alles dan maar leuk moeten vinden.
Veel pups die in grote groepen worden geplaatst raken tijdens deze belangrijke periode van het opgroeien al te veel in de stress wat later kan resulteren in probleemgedrag.
Je kan niet zeggen; ik train iedere keer een uur.
Een puppy heeft nog maar een korte concentratie boog, dat resulteert de ene dag in de mogelijkheid tot 10 minuten leren, en de andere dag misschien 25.
Pups leren het meest als er gestopt wordt met trainen voordat er stress optreedt. Dat neemt niet weg dat we een goede omgang met honden belangrijk vinden.
Op verschillende momenten in de opvoedingsfase krijgen de pups gelegenheid om te spelen met andere puppies, maar wel onder begeleiding en vooral veilig, zodat slechte ervaringen zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. Binnen onze cursussen spelen maximaal 4 honden van gelijk kaliber, en alleen als de situatie dat toelaat..
Dikwijls wanneer wij vragen aan een cursist; wat is uw doelstelling, of wat zou u graag willen bereiken? Krijgen we het antwoord; ik wil een basistraining, en ik wil een gehoorzame hond. In onze visie is dit echter op deze manier niet realistisch.
De controle behoefte van ons als mens blijkt in de praktijk de meest belemmerende factor tijdens de opvoeding van de hond. Als voorbeeld nemen we een zit oefening. Sommige rassen hebben door het oorspronkelijk fokdoel een dermate lange rug, dat ze fysiek beperkt worden tijdens het zitten, wat soms zelfs uitmond in pijn.
Op het moment dat wij ze dwingen om te gaan zitten is er sprake van repressie. Ze zullen ons wel gehoorzamen, maar niet uit eigen vrije wil. Wat voor zin heeft op dat moment de uitvoering van de oefening dan kan men zich afvragen.
Wat willen we dan wel?
Elke cursus wordt afgestemd op de individuele behoefte van u en uw puppy. De specifieke raseigenschappen worden samen met u behandeld, zowel in theorie als praktijk. Voorafgaand aan de start van de cursus nodigen wij u samen met uw pup uit voor een kennismakingsgesprek, waar u de gelegenheid krijgt om alle vragen die bij u spelen te stellen.
Een belangrijke theoretische achtergrond die wij samen met de cursist behandelen is het leren herkennen van lichaamstaal zoals kalmerende signalen en stress signalen. Kennis van de lichaamstaal van uw hond stelt u in de gelegenheid om conflicten te vermijden doordat u kunt anticiperen op mogelijke ongewenste situaties, in plaats van te reageren. (waarbij u meestal te laat bent)
Elke wandeling met uw hond zou een feestje moeten zijn. In de praktijk zien we echter te vaak eigenaren die achter hun hond aangesleurd worden, honden die uit onzekerheid of angst uitvallen naar andere honden uitvallen etcetera. Aan de praktijkoefening “wandelen zonder trekken” wordt daarom veel aandacht besteed.
Oefeningen
We leren u zoveel mogelijk af te zien van verbale commando’s en gebruik te maken van uw eigen lichaamstaal. Samen met u leren we uw pup omgaan met volwassen mensen, kinderen en andere honden, maar ook met nieuwe situaties.
En heel belangrijk, voor de opvoeding tot een sociale, zelfzekere en zelfredzame hond leren we u praktische oefeningen die u samen kunt doen, en die de hersenen stimuleren. In de volksmond worden deze oefeningen samengevat in de omschrijving verrijkte omgeving. Klinkt ingewikkeld, maar is het niet.
Leuk om te doen, voor zowel uw hond als u.
Een van de belangrijkste oefeningen tijdens de praktijksessie zijn de pauzes. Tijdens de rustmomenten worden diverse andere aspecten met u doorgenomen die van belang kunnen zijn zoals voeding, vaccineren versus titeren, vachtverzorging, nieuwe inzichten etcetera.
Geïnteresseerd? U kunt hieronder direct inschrijven, maar voor meer informatie natuurlijk ook even bellen of mailen.
Calming Signs
Zandstraat 3
5984 PA Koningslust
+31 (0)77 467 86 19
info@calmingsigns.nl
Nelis Verhoeven
nelis@calmingsigns.nl
31 (0)6 22 75 52 14
Ellen Huijs
ellen@calmingsigns.nl
+31 (0)6 82 93 56 24
Klantenservice
Evenementen
Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.