Wat is een gedragsprobleem?
Het is beter om te spreken van probleemgevend gedrag, en kan per situatie verschillend zijn. Als een Teckel trekt aan de lijn hoeft dat geen probleem te zijn, maar als een Duitse Dog dat doet??? Echter de oorzaak voor het trekken kan bij beide honden hetzelfde zijn.
Waardoor ontstaan gedragsproblemen?
Er zijn verschillende oorzaken waardoor problemen kunnen ontstaan. Fysieke oorzaken, zoals pijn en ziekte. Traumatische ervaringen uit het verleden, maar in de meeste gevallen is er sprake van simpelweg het niet begrijpen van elkaar, de volkswijsheden, en de controle behoefte van ons als mens.
Stel, u heeft hartproblemen? Zou u de trainers van Calming Signs vragen om een open hartoperatie bij u uit te voeren? Wanneer u dat toch zou doen, vragen wij u vriendelijk om toch maar een afspraak te maken met een cardioloog, want die heeft verstand van uw aandoening, en wij niet.
Bij honden is het anders. Iedereen die ooit met een hond in aanraking is gekomen is ervaringsdeskundige en denkt tips te kunnen geven hoe problemen snel op te lossen zijn. Vreemd toch?
Wat kan er gedaan worden aan gedragsproblemen?
Omdat de meeste problemen ontstaan door wederzijds onbegrip leren wij u de lichaamstaal van uw hond te begrijpen. Onze consultants zijn opgeleid door Turid Rugaas, die haar leven heeft gewijdt aan het welzijn van honden.
Alle communicatie aspecten zoals kalmerende signalen, stress signalen, afstand vergrotende signalen en afstand verkleinende signalen komen aan bod. We geven u inzicht in hoe uw hond denkt en leren u om zelf lichaamstaal te gebruiken die uw hond geruststellen.
Wij werken vaak op verwijzing van dierenartsen en houden hen op de hoogte van het verloop van de begeleiding. Ook als u niet via uw dierenarts bij ons komt, wordt altijd gekeken of er een lichamelijke oorzaak kan zijn voor het gedrag van uw hond. Eventueel laten wij uw dierenarts een onderzoek uitvoeren om een lichamelijk probleem uit te sluiten.
Veel cliënten en cursisten melden zich aan met als reden “mijn hond is agressief”. Wij zijn van mening dat agressie een verkeerde benaming is en het ongewenst gedrag bijna altijd ontstaat door angst in combinatie met stress. Ook dominantie is een uitspraak die veelal in de verkeerde context wordt gebruikt.
Beleid
Het probleemgevend gedrag wordt systematisch geanalyseerd. Pas als de oorzaak van het probleem bekend is dan kan gericht een begeleiding worden ingesteld. De begeleiding wordt specifiek afgestemd op eigenaar en hond. Voorop staat het welzijn van de hond.
Als lid van de Europese beroepsvereniging PDTE hebben wij een gedragscode ondertekend die ons niet toestaat om straffende, hondonvriendelijke methodes of hulpmiddelen te gebruiken.
Wij maken gebruik van de meest recente wetenschappelijke onderzoeken en hieruit voortvloeiende technieken. Wij verplichten onszelf om voortdurende bij en na te scholen om u en uw hond de best mogelijke oplossing te bieden.
De kalmerende signalen, die wij u leren observeren zijn uitgebreid onderzocht en gedocumenteerd door Turid Rugaas, een van de grootste deskundigen op het gebied van hondentaal en hondengedrag.
Hoe lang duurt een begeleiding?
De duur van de gedragsbegeleiding is afhankelijk van het probleem en hoe lang de hond het probleemgevend gedrag al vertoont. Ook omgevingsfactoren zijn van belang.
Soms gebruiken we videobeelden van het probleemgedrag van uw hond. Tijdens het eerste gesprek gaan we de oorzaak van het probleemgedrag proberen te achterhalen.
Alleen door het vinden van de oorzaak kan onze begeleiding succesvol worden.
Symptoombestrijding heeft geen zin. De antwoorden op het vragenformulier en de eventuele video bespreken we met u. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden om de hond en/of u zelf ander gedrag aan te leren. Alle adviezen krijgt u ook op papier.
Afhankelijk van het probleem, maken we één of meerdere vervolgafspraken.
Wenst u gedragsbegeleiding? Vul dan het aanvraagformulier in. Op dit formulier kunt u alle gegevens kwijt die op uw situatie van toepassing zijn. Mocht u bepaalde vragen niet begrijpen? Alles wordt besproken tijdens het eerste gesprek. U kunt na het invoeren van alle gegevens kiezen voor een aantal opties. De meeste klanten kiezen voor het begeleidingstraject. Dit traject bevat het intake gesprek, onze observaties, de diagnosestelling, verslaglegging, behandeltraject, vervolgconsult, een theorie avond en een afsluitende rapportage. Eventueel kunt u ook kiezen voor een enkel consult. U kiest dan voor intake. Indien achteraf blijkt dat er toch meer gesprekken nodig zijn, worden vervolgconsulten in rekening gebracht.
Calming Signs
Zandstraat 3
5984 PA Koningslust
+31 (0)77 467 86 19
info@calmingsigns.nl
Nelis Verhoeven
nelis@calmingsigns.nl
31 (0)6 22 75 52 14
Ellen Huijs
ellen@calmingsigns.nl
+31 (0)6 82 93 56 24
Klantenservice
Evenementen
Er zijn momenteel geen aanstaande evenementen.